icon Renoverabadrum.se
Renovera badrum

Många drömmer om en oas till badrum. Aldrig förr har vi spenderat så mycket pengar, tid och engagemang för och i våra badrum. Här finner vi ro i själen och får den där stilla stunden vårt annars så stressiga liv kräver. Men, för att badrummet ska hålla i längden gäller det att renovera på rätt sätt. Till att börja med krävs en budget för jobbet, sedan krävs också att renoveringen sker utifrån vissa regler, så att det också håller fukten borta från andra delar av huset.

Ett badrum ska alltid renoveras från grunden. De regler som gällde förr, är inte de regler som gäller idag. Dessutom ska alltid ett och samma system användas genomgående, för att säkra hus och fastighet mot fuktskador. Det krävs således en del arbete för att renovera badrummet. Först ska allt tas bort, sedan ska nytt läggas på. Det gör också att renoveringen är förknippad med en hel del kostnader. Det finns inga genvägar, utan allt måste ske i rätt ordning. Fukt- och ångspärrar, säkrad el och täta golvbrunnar är bara några av detaljerna i våtrumsarbetet som måste fungera korrekt. Det gör att en ombyggnation kostar en del pengar.

Vid planeringen av ett badrum krävs också många beslut vad gäller utformning och inredning. Det finns en hel del material att välja på när det kommer till badrumsinredningar: våtrumsmattor, kakel, klinker, duschar, badkar, tvättställ, wc:s etc. Det finns allt från billiga standardvaror till ren lyx för många tiotusentals kronor. Hur dyr renoveringen kommer att bli, beror inte minst på dessa val. Allt kostar pengar, och ska dessutom monteras. Det är två typer av kostnader. Storleken på badrummet har också betydelse för vad renoveringen kommer att kosta.

För ett litet badrum kostar enbart grundarbetet i runda slängar om minst 20 000 kr, inklusive material om en fackman utför arbetet. Det kan låta som stora pengar, men då blir också arbetet korrekt. Det går att göra arbetet på egen hand, men det tar enorm tid. Eftersom det också, av försäkringsskäl och för huset skull, är mycket viktigt att jobbet blir rätt utfört, måste den person som utför jobbet också veta vad han eller hon gör. Sedan tillkommer elarbeten, rördragningar, inredning i sig samt installation av inredning. Den kostnaden går att påverka ganska mycket, i valet av placering, badrumsmöbler, armatur och annat. Vid en normal badrumsinredning tillkommer en ungefärlig kostnad om 20 000 – 30 000 till. Hälften ses då som arbetskostnad, hälften som materialkostnad.

Det är ofta lönsamt i längden att låta en fackman utföra arbetet. De ska, för att arbetet ska anses som godkänt av försäkringsbolagen, ha våtrumscertifikat. Alla arbeten som utförs i ett badrum är rotavdragsgilla. Det gör att såväl rivning, grundarbetet, kakling, elinstallationer som montering av inredning kostar halva det belopp som en fackman kräver i ersättning. Det förutsatt att den som betalar för renoveringen äger huset eller lägenheten, och att han eller hon har en beskattningsbar inkomst.

Regler för badrumsrenovering, Rotavdrag vid badrumsrenovering,
Tätskikt - att tänka på, Montera golvbrunn, Renovera badrum